Vijf jaar
Het is aan te raden het filterzand iedere vijf jaar te verversen. Uiteraard is het zand dan niet helemaal waardeloos. Echter om een goede filtratie te waarborgen is het aan te raden het zand eens per vijf jaar te vervangen. Door de stroming van het water slijten de zandkorrels. Na een aantal jaar zijn de zandkorrels zo klein dat ze zelfs het zwembad in worden geblazen.

Hoe doe ik dat?
Het vervangen van het filterzand is een aardig tijdrovend karwei. Al het zand moet namelijk uit het vat worden gehaald. Het handigst is het, om het zand aan het begin van het seizoen te vervangen. Immers ben je dan al met het zwembad bezig. Om bij het zand te komen moet bij een topmount zandfilter de kraan worden gedemonteerd, bij een sidemount zandfilter is dit nodig en hoeft alleen de deksel worden gedemonteerd.

Als al het zand uit het vat is gehaald, dien je water in het vat te gieten. Zorg dat er ongeveer 15 tot 20 cm water in het vat staat. Dan is het tijd om het vat te vullen met zand. Gebruik alleen geschikt filterzand! Vul het vat voor ¾ met zand.

Andere opties
Er zijn ook andere filtermedia. Zoals EGFM. Dit zijn kleine glasparels. Het is bewezen dat EGFM het water beter filtert dan filterzand. Dit zorgt ervoor dat tot wel 30% minder chemicaliën gebruikt hoeven te worden. Daarnaast gaat EGFM tot wel 10 jaar mee en filterzand 5 jaar.

Terug naar nieuws & tips berichten.