In 8 stappen leggen wij uit hoe u uw zwembad zomerklaar maakt.

1. Verwijder het winterzeil

De eerste stap is om het winterzeil van het zwembad te halen. Het is handig om dit met twee personen te doen. Wij raden u aan om het winterzeil te reinigen en daarna droog op te bergen.

2. Verwijder winterdoppen, gizzmo’s en winterdrijvers

Verwijder nu de winterdoppen uit de inspuiters en de gizzmo’s uit de skimmers. Ook de winterdrijvers haalt u uit het zwembad. Ook deze attributen raden wij aan te reinigen en droog op te bergen.

3. Installeer eventuele zwembadtrap(pen), glijbanen/duikplanken etcetera.

Controleer bij de installatie de attributen zorgvuldig op bijvoorbeeld roestvorming. Vervang onderdelen wanneer dit het geval is.

4. Vul het zwembad met water

U dient nu water toe te voegen aan het zwembad. Vul het zwembad aan tot ongeveer de helft van de skimmer gevuld is. Gebruik altijd leidingwater en geen bron- en/of grondwater.

5. Installeer de pomp en zandfilter

Het is aan te raden de o-ring onder de deksel van de zwembadpomp te bekijken. Een uitgedroogde of beschadigde o-ring zorgt namelijk voor lekkages bij de deksel.

Tip: Controleer het filterzand in de zandfilter. Filterzand gaat ongeveer vijf seizoenen mee.
Echter kan het zijn dat door gebruik van chemicaliën de bovenlaag van het zand hard geworden is. Het is raadzaam deze laag (+/- 10cm) te verwijderen en aan te vullen met nieuw zand.

6. Vul de zandfilter en voorfilter van de pomp met water

Sommige pompen hebben hulp nodig bij het opstarten, vul daarom het voorfilter met water.

7. Tijd voor de grote schoonmaak!

Nu mag de pomp aan en kunt u beginnen met schoonmaken. Met een telescoopstang en wandborstel is de wand te reinigen. Met speciale waterrandreiniger is de vettige waterrand weg te poetsen. En met een stofzuigerslang en bodemzuiger die u bevestigt aan de telescoopstang zuigt u het vuil op uit het zwembad.

Wij adviseren u zo veel mogelijk handmatig te reinigen. Meestal is een zwembad na de winter sterk vervuild en is het zwembad gevuld met minuscuul kleine algdeeltjes. Dit vuil is vaak hardnekkig en/of niet op te zuigen door een zwembadrobot.

8. Klaar voor desinfectie

Test het zwembadwater en breng indien nodig de PH-waarde op peil. Wanneer de PH-waarde in orde is, kan chloor worden toegevoegd. Wanneer er zich veel alg in het zwembad bevindt, is het aan te raden Anti-alg te gebruiken.

Tot slot is het raadzaam de zwembadpomp 24 uur te laten draaien. De volgende dag controleert u nogmaals de PH- en chloorwaarde.

Het is zwembad is nu klaar voor de zomer! Happy swimmings!

Meer nieuws? Klik hier!