Filterstand
Normaliter staat de kraan van de zandfilter op de stand filter. Met deze stand wordt het water vanuit het zwembad van bovenaf door het zandbed geduwd. Vuil blijft achter op het filterzand. Hierdoor loopt de druk in het vat (filtervat) op. Om de druk te laten zakken moet het vuil worden weggespoeld.

Backwash/ Rückspulen
Om het filterzand te reinigen en het vuil weg te spoelen, dient de kraan op een andere stand te worden gezet. Schakel altijd de zwembadpomp uit wanneer er gewisseld dient te worden van stand.

Daarna kies je voor de stand: backwash of rückspulen. Het ligt aan het merk en type zandfilter welke tekst wordt gebruikt. Dan schakel je de zwembadpomp weer aan.
Het water zal uit de ‘waste’ poort komen op de zandfilterkraan. Zorg dus dat er een slang bevestigd is aan deze poort. Één minuut terugspoelen is veelal voldoende om het filterzand goed te reinigen.

Rinse/Nachspulen
Na het terugspoelen schakel je de zwembadpomp uit en kies je op de zandfilterkraan de stand Rinse of Nachspulen. Dan schakel je de pomp aan en laat de pomp ongeveer 10 seconden lopen. Het zandbed wordt nu opgeschud en nagespoeld.

Nu is het filterzand goed gereinigd!

Terug naar nieuwsberichten