Zandfilters

Al jaren is een zandfilter niet meer uit de machinekamer van het zwembad weg te denken. Maar wat is een zandfilter of ook wel zwembadfilter nu eigenlijk? Hoe werkt het en wat zijn de verschillen. Op deze vragen wordt hieronder antwoord gegeven.

Wat is een zandfilter?

Een zandfilter is een ovaalvormige kuip geproduceerd uit plastic (polyester of PE). Een zandfilter beschikt altijd over een kraan, dit kan een zeswegkraan of vierwegkraan zijn. Goedkopere modellen hebben vaak een vierwegkraan gemonteerd. De kraan kent zoals genoemd meerdere wegen ofwel standen. De kraan is ervoor bedoeld om de waterstroom te veranderen.

Zo kent iedere kraan de stand ‘Filter’ en ‘Backwash’. Filter is de normale filterstand. De stand backwash is er voor bedoeld om opgevangen vuil uit de zandfilter te lozen.

Hoe werkt een zandfilter nu eigenlijk?

Een zandfilter wordt gevuld met filtermedia, dit kan filterzand zijn of bijvoorbeeld EGFM (glasparels). Het water wordt via de pomp uit het zwembad gepompt. Hierna wordt het water van bovenaf het zandfilter, door de filtermedia geduwd. Vuil blijft zodoende op het zandbed of de glasparels achter. Dit principe is in de natuur ook waarneembaar bij de duinen aan zee.
Water sijpelt langs miljoenen zandkorrels en zo blijft zeer zuiver water over.

Topmount & sidemount

De zandfilters zijn onder te verdelen in twee groepen. De topmount en sidemount zandfilters. Bij de topmount variant is de kraan aan de bovenkant van de zandfilters gemonteerd, bij de sidemount filters is de kraan echter aan de zijkant gepositioneerd. De meest verkochte zandfilters zijn de sidemount filters, dit omdat het door veel gebruikers als handig wordt ervaren om snel bij het zand/egfm te kunnen bij eventuele calamiteiten. Bij een topmount zandfilter dient dan eerst de kraan te worden gedemonteerd.

Typen zandfilters

Al eerder werd benoemd dat er twee groepen kunnen worden gedefinieerd. Dat zijn de topmount en sidemount zandfilters. Echter kunnen we deze zandfilters ook weer scheiden door van welk materiaal de zandfilters gemaakt zijn. De budget modellen zijn gemaakt van polyethyleen ook wel afgekort PE genaamd. Polyethyleen is minder goed bestand tegen langdurige blootstelling aan zwembad chemicaliën en deze zandfilters hebben dan ook een kortere levensduur dan polyester zandfilters. Polyester filters zijn dus kwalitatief sterker en zijn vaak ook voorzien van een lange garantieduur.  


Filteren
Geen producten gevonden voor deze selectie.