Zwembadpompen

Een zwembadpomp is naast een zandfilter essentieel voor helder zwembadwater. De zwembadpomp zorgt voor voldoende beweging in het water. Doordat het water stroomt, is de kans klein dat er alg groei plaats vindt. Men kan dit vergelijken met een snel stromende beek, hier is weinig alg te zien. Terwijl in een stilstaande sloot dit wel waar te nemen is.

Zwembadpompen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Een zwakkere zwembadpomp van 4m³/uur is niet geschikt voor een zwembad waar 100m³ water zit.
Maar welke pomp is dan wel geschikt voor een zwembad van 100m³? Dat is vrij makkelijk uit te rekenen. De rekensom is dat al het water uit het zwembad in vier uur tijd rond gepompt moet zijn. Voor een zwembad met 100m³ waterinhoud adviseren wij dus een zwembadpomp van tenminste 25m³/uur.

Wanneer laat ik mijn zwembadpomp aan staan?

Uw zwembadpomp kunt u het beste op het heetst moment van de dag aan zetten. Dat is dus tussen 10:00-18:00. Bij warm weer of bij chloreren is het aan te raden de pomp meer dan de eerder geadviseerde acht uur per dag te laten draaien.

Typen zwembadpompen

Er zijn zelfaanzuigende en niet-zelfaanzuigende zwembadpompen te koop. Het verschil tussen deze twee typen is dat zelfaanzuigende pompen het water op kunnen pompen vanaf een lager niveau. Voor inbouw zwembaden is een zelfaanzuigende zwembadpomp aan te raden. Niet-zelfaanzuigende pompen worden veelal bij opzetzwembaden gebruikt. Niet-zelfaanzuigende zwembadpompen kunnen alleen functioneren wanneer het water een natuurlijke val maakt. Dus moet de pomp altijd lager dan het waterniveau opereren.

Berekende m3/uur

Bij een zwembadpomp wordt altijd een berekend aantal m3/uur genoemd. Dit is niet het maximale aantal m3 wat de pomp leveren kan, maar het debiet wat de pomp levert wanneer het water tien meter moet af leggen naar het zwembad. Veel aanbieders weten dit niet en corresponderen het maximaal aantal m3/uur. Vervolgens vermenigvuldigen zij dit debiet met vier (in vier uur moet al het water rond gepompt zijn). Dit leidt er toe dat een te lichte pomp op een te groot zwembad wordt gezet. Let daarom altijd goed op welke waarde gecorrespondeerd wordt.

De merken

Er zijn zeer veel verschillende merken zwembadpompen op de markt. De Zwembadenexpert werkt enkel met een aantal bekende zwembadmerken die reeds veel jaren actief zijn in de internationale zwembadbranche. Bekende merken zijn bijvoorbeeld: Pentair, Hayward en Kripsol.

Filteren
Geen producten gevonden voor deze selectie.