Chloorproducten

Chloor voor het zwembad is er in verschillende soorten. Dat is enerzijds organisch chloor en anderzijds anorganisch chloor.

Organisch chloor

Organisch chloor of ook wel gestabiliseerd chloor genoemd is het meest voorkomende chloortype. Er zijn organische chloortabletten en organisch granulaat te koop. Organisch chloor bevat een stabilisator (Cyanide!). Deze stabilisator zorgt ervoor dat de chloorwaarden intact blijven en niet worden afgebroken door UV-licht (zonlicht). Echter wanneer te veel chloor wordt toegevoegd wordt, kan er ook 'over-gestabiliseerd’ worden. Wanneer dit gebeurd wordt de desinfecterende werking van het chloor geblokkeerd. Dit leidt dan tot algvorming.

Anorganisch chloor

Anorganisch wordt ook niet-gestabiliseerd chloor genoemd. Het betekent dat er geen stabilisator (Cyanidezuur) is toegevoegd. Het grote voordeel van anorganisch chloor is dat de chloortabletten en granulaat snel worden opgenomen in het zwembadwater. Nadelig is dat de chloortabletten vaak sneller oplossen dan de tabletten gemaakt van organisch chloor. Echter doordat er in anorganisch chloor geen stabilisator is toegevoegd is er geen kans op over stabilisering zoals in de bovenstaande alinea is beschreven. Zodoende is anorganisch chloor makkelijker om mee te werken. Anorganisch chloor is veelal minimaal 20% goedkoper dan organisch chloor. Daarnaast kun je niet in aanraking komen met cyanide.

Nu de verschillen tussen de twee verschillende typen chloor duidelijk zijn, kunnen nog twee verschillen worden gedefinieerd. Namelijk chloortabletten en chloorgranulaat.

Chloorgranulaat

Chloorgranulaat wordt ook wel granular of chloorkorrels genoemd. Chloorgranulaat is chloor is poedervorm. Het poeder dient opgelost te worden in warm water. Chloorgranulaat rechtstreeks in het zwembadwater strooien is niet handig, omdat het gewoonweg niet goed oplost. Daarnaast is het ook schadelijk voor het zwembad. Niet opgeloste korrels kunnen voor lelijke plekken zorgen op de bodem van liner, tegel en polyester zwembaden. De juiste manier van toedienen is de volgende: Neem een emmer (5L) warm water en voeg hier het chloorgranulaat aan toe. Wacht vervolgens totdat alle korrels zijn opgelost. Roeren met een houten lepel kan het proces versnellen en/of de laatste korrels oplossen. Hierna kunt u de emmer legen in het zwembad. Het is raadzaam de inhoud van de emmer op verschillende plaatsen in het zwembad te legen.

Chloorgranulaat wordt gebruikt om snel een bepaalde chloorwaarde te bereiken. Bijvoorbeeld bij het zomerklaar maken of wanneer er veel alg in het zwembadwater zit.

Chloortabletten

Chloortabletten zijn zo ontworpen dat zij langzaam chloor afgeven aan het zwembadwater. Een chloortablet is dus handig om dagelijks te gebruiken. Ook bij chloortabletten is het niet raadzaam om de tabletten in het zwembad te leggen. Beter is het om de tabletten in het skimmermandje of in een chloordrijver te plaatsen.

De grote tabletten van 200 of 300 gram zijn het beste toepasbaar in grotere zwembaden. De tabletten tot 20 gram kunnen het best in kleine zwembaden (INTEX/BESTWAY) en bubbelbaden gebruikt worden.

De perfecte balans

Zwembadchloor werkt niet zonder een juiste PH waarde van het zwembadwater. Het is dus aan te raden altijd na te gaan of de PH waarde juist is, voor u chloor aan het zwembadwater toevoegt. De ideale PH-waarde is een waarde tussen 7,2 en 7,8.

De ideale (vrije) chloorwaarde ligt tussen 0,5-1,5 p.p.m. De ideale waarde is voor buitenbaden 1,5 p.p.m. en voor binnenbaden 0,5 p.p.m.

Tags: zwembadchloor, chloortabletten, zwembad chemicalien, 

Filteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

7 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

7 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren